Mitä jos kaikki sun “huonot tavat” yrittävät vain suojella sua?
Richard C. Schwartz kertoo No Bad Parts -kirjassaan terapeuttisesta IFS-viitekehyksestä, joka näkee mielen koostuvan erilaisista alipersoonallisuuksista tai "osista", joilla jokaisella on omat ainutlaatuiset roolinsa, tunteensa ja käyttäytymismallinsa. Perusajatuksena on, että psyykessä ei ole luontaisesti "huonoja" osia; jopa ne osat, jotka vaikuttavat vahingollisilta tai itseä sabotoivilta, yrittävät jollakin tavalla auttaa, vaikka niiden toimintatavat voivatkin olla virheellisiä menneiden traumojen tai parantumattomien haavojen vuoksi.
Kaikki ne piirteet, mitä meissä on lapsena autenttisina itseinämme moitittu, laitetaan näkymättömään “pussiin” piiloon. Siellä pussissa on piilotettuna kaikki ne vanhempien tuskastuneet parahdukset “etkö nyt voi olla hetkeäkään paikallasi”, “ole hiljaa, käyttäydy”, “älä tee noin, älä häpäise meitä vanhempia”, “oletpas nyt huumorintajuton” jne.
Piilotettujen piirteiden pussissa on kenties vilpitön ilo, innostuksen purkaukset, uteliaisuus, seksuaalisuus, luottamus elämään ja muihin ihmisiin, autenttinen itseilmaisu, energisyys… kaikki ne piirteet, jotka on jokaiselle lapselle ominaisia, mutta jotka eivät ole olleet tervetulleita sosiaalisten normien puitteissa käyttäytyvien, vakavamielisten aikuisten sen hetkisessä mielenmaisemassa. Lisäksi kaikki koulumaailmassa muilta auktoriteeteilta (esim. opettajilta) kuullut lausahdukset, kuten “ei sinusta ole siihen ammattiin” tai “kiltit lapset eivät käyttäydy noin”.
Sanomattakin selvää, että aikuisikään mennessä se piilotettuja ominaisuuksiamme täyteen sullottu pussi on kasvanut aika isoksi. Ei ihmekään, että aikuisena kun sinne pussiin kurkkaa, niin iskee paniikki.
Kaikista niistä pussiin sullotuista piirteistä, mistä meitä on lapsuudessa ja teini-iässä moitittu (tai joiden ilmaisemisesta on seurannut jotain ikävää) tulee meille vihamielisiä ja pelottavia.
Muut eivät hyväksyneet aikoinaan niitä piirteitä meissä itsessämme, joten niitä on vaikea katsoa silmästä silmään ja hyväksyä enää aikuisena.
Mulla siellä pussissa on ainakin luontainen seksuaalisuus ja sen ilmaiseminen.
Tuossa samaisessa No Bad Parts -kirjassa on myös asiaa siitä, miten meidän piilotettujen puolien ympärillä toimii “managerit”, joiden tehtävä on pitää meidät piilossa ja välttää tuntemasta mitään suurempaa.
Managereiden tehtävä on pitää meidät itseinhon vallassa, koska jos tuntisit itsevarmuutta, saattaisit ottaa “turhia riskejä” ja lopulta satuttaa itseäsi ja menettää kaiken hyvän, jota et näiden managereiden mielestä ansaitse pitää hallussasi.
Näiden managereiden vastuulla on pitää meidän piilotetut puolet turvassa — ne on sellaisia tehtäväänsä väsyneitä vanhempia, jotka olisi loman tarpeessa. Ne haluaa saada sut välttämään tunteita, koska sen myötä vältät myös triggeröitymistä.
No Bad Parts kertoo siis IFS-terapiamuodon ominaisuuksista, mikä tulee sanasta Internal Family Systems. Sen mukaan jokaisessa ihmisessä on useita “maanpakolaisia” — piilotettuja puolia, jotka toimii suojelumekanismeina isommille traumoille.
Sen sijaan, että ihminen saisi toimia ydinminästään käsin, orkesteria pyörittääkin ne maanpaossa olevat puolet, jotka puolestaan toimivat omasta vaille jäämisestään käsin.
Itse (Self)
IFS-mallin ytimessä on Itse, eli Self, joka on myötätuntoinen, viisas ja rauhallinen. Itse on luonnostaan hyvä ja kykenevä johtamaan sekä parantamaan mielen eri osia. Voit kutsua sitä vaikka autenttiseksi sinäksi, tai korkeimmaksi versioksi itsestäsi.
Osat
Osat ovat sun mielesi alipersoonallisuuksia. Ne jaetaan kolmeen pääkategoriaan:
Managerit
Nämä osat pyrkivät pitämään elämäsi järjestelmällisenä, tuotteliaana ja hallinnassa. Ne ovat proaktiivisia ja yrittävät välttää kipua tai epämukavuutta hallitsemalla tunteitasi, toimintaasi ja ulkoisia olosuhteita.
Esimerkkejä: perfektionismi, miellyttämisen tarve, työnarkomania.Exilet
Nämä osat kantavat kivun, pelon ja trauman menneistä kokemuksista. Managerit tukahduttavat tai "karkottavat" ne usein suojellakseen sinua ylivoimaisilta tunteilta. Exilet voivat kuitenkin aktivoitua odottamatta, kun jokin laukaisee ne.
Esimerkkejä: syvästi loukkaantunut sisäinen lapsi, häpeän tai hylkäämisen tunteet.Palomiehet (Firefighters)
Nämä osat toimivat impulsiivisesti häiritäkseen tai turruttaakseen sinua, kun Exilet aktivoituvat ja kuormittavat mieltäsi. Palomiehet tukeutuvat haitalliseen käytökseen, kuten liialliseen syömiseen, päihteiden käyttöön tai liialliseen nettishoppailuun tms.
Esimerkki: liiallinen somen scrollailu välttääkseen tunnekuormaa.
Tavoitteena ei ole taistella näitä osia vastaan, vaan ymmärtää niiden tarkoitus ja auttaa niitä löytämään terveempiä rooleja.
Esimerkki: Tunnesyöminen
Tilanne: Tulet kotiin stressaavan päivän jälkeen ja syöt kokonaisen pussin sipsejä, vaikka et ole nälkäinen.
IFS-näkökulma:
Manageri: Tiukasti ruokavaliota noudattava osa yleensä hallitsee, asettaen sääntöjä estääkseen tunteen, että olet epäviehättävä.
Exile: Nuorempi osa tuntee olonsa rakkaudettomaksi tai hylätyksi, ja tämä osa aktivoituu stressistä.
Palomies: Syömiseen keskittyvä osa rientää apuun turruttaakseen Exilen tuskan ja tarjoaa hetkellistä lohtua ruuan kautta.
Paranemisprosessi:
Tunnistat Palomiehen (tunnesyöminen) ja ymmärrät, että se yrittää jollain tavalla auttaa.
Pyydät sitä astumaan hetkeksi syrjään, jotta voit olla yhteydessä taustalla toimivaan Exileen.
Exile avaa tuntemuksensa yksinäisyydestä ja tarpeesta rakkauteen ja turvan tunteeseen.
Itsenä (Self) vakuutat Exilelle (esim. "Olet rakkauden arvoinen juuri sellaisena kuin olet.").
Kun Exile tuntee itsensä lohdutetuksi, Palomiehen ei enää tarvitse toimia haitallisella “suojelumekanismilla”, ja Manageri voi hellittää tiukkaa kontrolliaan.
Yksi käytännön oppi, mitä voit heti ottaa pohdintaan, on se, että seuraavan kerran, kun meinaat turvautua haitalliseen toimintaan/tapaan tai meinaat triggeröityä, kysy itseltäsi “Minkä ikäinen minä tässä nyt on ohjaksissa?” tai “Mikä osa minusta tässä on uhattuna?”
Miltä konsepti kuulostaa? Suosittelen lukemaan kirjan, vaikka voikin tuntua aluksi aika korkealentoiselta setiltä. Kirjassa on avattu kuitenkin tosi syvällisesti tätä aihetta (ja helposti ymmärrettävään muotoon, käytännön esimerkein!).
➡️ Tuu mun 1:1 etävalmennukseen, jossa löydetään just sulle sopivat työkalut parempaan jaksamiseen & henkisen ja fyysisen kapasiteetin lisäämiseen. En käytä mitään valmista ohjelmaa kaikille 👉 pääset itse vaikuttamaan siihen, mitä elementtejä tarvitset sun toimivaan arkeen ja millaiset tekijät auttaa sua pitämään kipinän yllä tekemiseen. Mä teen ajatustyön sun puolesta, mutta sun tehtävä on kysyä matalalla kynnyksellä (jotta opit itsekin), kertoa haasteista/huolista/epävarmuuksista, ja antaa toiveita = success 🏆
Psst… sua saattaisi kiinnostaa myös:
Miksi jokaisen kannattaisi ajatella kuin urheilija?
Onko ruoho vihreämpää aidan toisella puolen?
Se ei ollut sun syy, mutta se on sun vastuu
Liity sisäpiirilistalle täältä & seuraa myös somessa: