Et voi muuttaa kaikkea kerralla
Olet varmasti joskus kokenut sen hetken, kun olet ihan täynnä motivaatiota tehdä joku elämäntapamuutos. On uusi vuosi ja tulee ne kuuluisat uudenvuodenlupaukset. Kirjoitat silmät loistaen listan niistä muutoksista, mitä tuut tekemään heti huomenna tai legendaarisena ensi maanantaina. Haluat muuttaa aivan kaiken kerralla. Olla täydellinen ihminen kertalaakista.
Haukataan liian iso pala kerralla ja unohdetaan se tosiasia, että yhdenkin muutoksen tekemiseen vaaditaan semmoinen kolmesta viikosta kahteen kuukauteen todella tahdonalaista toistamista, ennen kuin siitä tulee rutiinia.
Mitä tapahtuu, kun elämä ei menekään suunnitelmien mukaan?
Tietysti motivaation ollessa huipussaan tuntuu, että pystyy mihin vaan. Entäs sitten, kun tulee niitä vastoinkäymisiä, mitä meille kaikille tulee enemmän tai vähemmän?
Takana on lasten kanssa huonosti nukuttu yö, töissä on stressaava tilanne, kenties muutosneuvottelut päällä, uusi asunto on etsinnässä ja flunssaa pukkaa päälle.
Vieläkö mielen päällä on hiilihydraattien ajoitus ja meal preppaukset seuraavalle päivälle? Töissä joku tarjoaa kakkukahvit ja ajattelet, että nyt kun sorruit kakkupalaan, niin jätetään illan treenitkin väliin samaan konkurssiin.
Muistan, kun löysin liikunnan ilon joskus loppukesästä 2012 ja aloin tekemään kotona treenejä YouTube-videoiden avulla ihan kunnolla. Mulla ei periaatteessa ollut mitään liikunnallista taustaa, jos ei jotain alakouluikäisten satujumppia lasketa. Sitten, kun vihdoin innostuin kotitreeneistä, niin aloin tekemään niitä joka päivä tuntikaupalla.
“Eihän tästä mitään liikarasitusta voi tulla, kun teen vaan oman kehon painolla”.
Sitten tuli kylään keuhkokuume, joka sai mut pois pelistä ainakin kolmeksi viikoksi. Ja kun ei voinut liikkua, niin mitäs väliä sillä ruokavaliolla enää oli? Niinpä. Alas muuten mentiin ja vauhdilla!
Pidä huoli, että sun muutostoive lähtee sisältäpäin
Motivaatio ei tule ikinä pysymään, ennen kuin sulla on siinä päätöksessä tunteet mukana ja oot oikeasti linjassa henkisesti sen sun tavoitteesi kanssa. Pelkkä järkeily ei riitä. Kyllä meistä varmasti kaikki tietää, miten pitäisi syödä ja liikkua pysyäkseen terveenä. Kaikki tietää, että kasviksia kannattaa syödä kaksin käsin.
Tieto siirtyy käytäntöön vasta, kun sun arvomaailma ja päivittäinen toiminta on linjassa keskenään. Kun pitää huolen siitä, että keskittyy yhteen muutokseen kerrallaan — vaikka tuntuisi kuinka turhauttavalta — niin epäonnistumisprosentti on oikeasti aika pieni.
Ensimmäinen muutos voi olla vaikka vedenjuonnin lisääminen tai aamupalan lisääminen päivään — unohtaen alussa vielä sen, millainen aamupala on optimaalinen.
Tai se, että ei muuta ruokavaliota mitenkään muuten, kuin vaihtaa iltapäiväkahvilta viinerin vaikkapa maustettuun proteiinirahkaan. Maustetut proteiinirahkat voi toki olla sokeroituja eikä siten niin optimaalisia, mutta ideana onkin valita aina se vähän parempi vaihtoehto.
Tai jos mietit työpäivän jälkeen, että hitto, pitäisi lähteä salille, mutta nyt houkuttaisi enemmän lähteä metsään kävelylle – mene ihmeessä sinne metsään kävelylle!
Paras treeni on loppupeleissä se, joka tulee tehtyä.
Psst… sua saattaisi kiinnostaa myös: