Rutiinit tuovat turvaa hermostollesi

Oon vankasti sitä mieltä, että aikuiset tarvitsevat rutiineja siinä missä pienet lapsetkin. Tukemaan hormonitoimintaa ja hermoston hyvinvointia, edistämään kehon luontaista vuorokausirytmiä jne.

Kun on tietyt, toistuvat tavat esimerkiksi iltaisin, niin keho osaa luontevasti valmistautua unia varten ja tuottaa melatoniinia oikeaan aikaan päivästä. Sama aamuisin… kun sulla on tietyt rituaalit, joista nautit, osaat luontaisesti latautua päivän haasteisiin ja keho tietää, miten toimia missäkin tilanteessa.

Ota hetki itselle edes kerran päivässä, esim. aamuisin - edes 5 min. on jo parempi kuin ei mitään.

Jos saisin tasan 60 min. itselleni päivässä (vaikka pätkissä), jaottelisin sen näin;

5 min. päivän reflektointi (journaling) ja kiitollisuus

10 min. meditointi

5 min. kasvohieronta/gua sha

40 min. treeni

Pidä mielessä aidosti sun hyvinvointia tukevat rutiinit; ne keinot, jotka vievät sua eteenpäin, ei vain tänään, vaan pitkällä tähtäimellä. Ja tukevat sinua olemaan se versio itsestäsi, joka haluat olla — ja josta voit olla ylpeä myös kulissien takana.

Kun otat uusia rutiineja arkeen mukaan, muista, että alussa joudut oikeasti merkitsemään ne kalenteriin (käytätpä paperista kalenteria tai kännykän kalenterisovellusta), jotta oikeasti muistat niitä toteuttaa.

Ei mikään muutos itsestään tule, kyllä se vaatii tietoista toimintaa ja jostain asioista luopumista, kun uusia asioita otetaan arkeen mukaan.

Muutos on aina epämukavaa ja aivoille uhka, mutta kun huomaat muutoksia energiatasoissa, yleisessä fiiliksessä ja suorituskyvyssä, niin tämä toki lisää todennäköisyyttä jatkaa niitä uusia rutiineja. 😎

Se voi olla alussa vähän ahdistavaa, kun päivän to-do lista näyttää todella pitkältä, mutta muista nämä… 👇

  1. Keskity tehtävään kerrallaan, älä multitaskaa, äläkä mieti päivää kokonaisuutena, vaan keskity hetkeen kerrallaan. Tarvittaessa voit jakaa yhden päivän aikablokkeihin (aamurutiinit, aamupäivän blokki, lounas, iltapäivän blokki, illallinen, illan blokki, iltarutiinit) ja keskittyä tekemään aikablokki kerrallaan mahdollisimman hyvin tavoitteidesi mukaan

  2. Rutiinit omaksuu aina kukin yksilölliseen tahtiin, mutta lupaan, että lopulta ne tulee niin automaatiolla, että voit alkaa pikkuhiljaa luopumaan kalenterimuistutuksista ja muistat silti ne tehdä! Voit toki liimata esim. paperilapun (jossa lukee aamurutiinisi askel askeleelta) vessan peiliin, jotta voit kerrata sitä aamulla hampaita harjatessa

  3. Rutiinit tuo ennen kaikkea turvaa hermostolle. siinä missä pienet lapset on riippuvaisia ennakoitavista rutiineista luodakseen sisäistä turvaa ja luottamusta elämään — aikuiset ei eroa tästä lopulta ollenkaan. Tämä arjen ennakoitavuus ja tietyt rutiinit & rituaalit, jotka toistuu päivittäin — on tosi tärkeitä, varsinkin nykyajassa, kun eletään jatkuvan informaatiotulvan ja suoritusyhteiskunnan keskellä.

  4. On hyvä olla päivissä jotain, mikä toistuu aina samalla kaavalla. Tee siitä rituaalista silti aina oman näköinen, koska muuten et jaksa sitä toteuttaa kuin hetken aikaa, “koska on pakko”.

  5. Jos sulta puuttuu tällä hetkellä sieltä arjesta täysin rutiinit, ja menet joka päivä fiiliksen mukaan, niin aloita pelkästä aamu- tai iltarutiinista. Älä yritä muuttaa kaikkea kerralla.

  6. Aamu- ja iltarutiinin ei tarvitse sisältää 50 eri vaihetta. Vaiheiden määrä on yksilöllinen, ja riittää, että se tuo sulle turvallisen ja hyvän olon ja opetat kehollesi, että “ahaa, nyt on aika valmistautua tulevaan päivään” (aamurutiini) ja “ahaa, nyt on aika rauhoittua ja laskea kierroksia nukkumista varten” (iltarutiini).

Aamurutiini

Jos näistä ei sisälly sinulla vielä mikään omaan arkeen, valitse näistä korkeintaan 2 kerrallaan alkuun - voit ensimmäisen viikon tai kaksi vaan testailla, mitkä tuntuu omalta jutulta ja mitä haluat tehdä toistekin, koska et voi tietää kokeilematta, mikä voisi olla sulle sopiva juttu ja mikä ei.

HUOM. minkään näiden rutiinien kohdalla ajalla ei ole väliä, toteutat omien resurssien mukaan

  1. ihonhoitorutiini (kylmällä vedellä kasvojen pesu, kosteuttava kasvosuihke vaikka jääkaappiviileänä, seerumit ja kosteutus)

  2. 5-10 min. kasvohieronta-/gua sha

  3. vettä 5 dl (”sisäinen suihku”, koska keho on kuivunut yön jäljiltä)

  4. aamun ulkoilut (edes 10 min.), lempeä kävely tai muuten vaan altistuminen aamuauringolle — vaikuttaa positiivisesti sisäiseen vuorokausirytmiin, aineenvaihduntaan, vastustuskykyyn… ja tätä kannattaa toteuttaa ympäri vuoden! Ei siis väliä, paistaako ulkona aurinko vai ei.

  5. aamudrinkki (yksilöllistä, mitä kukin tarvitsee, mutta referenssiksi; omassa aamucocktailissani on 1 tl kreatiinimonohydraattia, 2 tl viherjauhetta, 1 tl elektrolyyttijauhetta, 3 tl omenasiiderietikkaa)

  6. hengitysharjoitus, esim. laatikkohengitystä ihonhoitorutiinien yhteydessä (4 sek sisään, 4 sek pidätys, 4 sek uloshengitys, 4 sek pidätys) tai fysiologinen huokaus useamman kierroksen ajan (sisäänhengitys niin, että keuhkot täyttyy 2/3 kapasiteetistaan, heti perään uusi hengenveto, jolla keuhkot täyttyy 100 %, ja sitten uloshengitys rauhalliseen tahtiin)

  7. kehon kuivaharjaus, jonka jälkeen jääkylmä suihku

  8. pieni meditaatiohetki

  9. kirjoita paperille kolme asiaa, josta olet kiitollinen (tätä varten hanki joku pieni vihko, kovakantinen gratitude journal tai mikä tahansa toimii — mieluiten kuitenkin kynällä vanhanaikaisesti kirjoittaen)

  10. kirjoita vapaata tajunnanvirtaa paperille muutaman sivun verran (tekstissä ei tarvitse olla yhtään mitään järkeä, tarkoitus on vaan jäsennellä omia ajatuksia)

Ruuhkavuosiarki voi olla superhauskaa, energistä & inspiroivaa. Mutta tarvitset oikeat työkalut & strategiat päästäksesi siihen pisteeseen.

➡️ Tutustu henkilökohtaisen etävalmennuksen paketteihin täältä.

Psst… sua saattaisi kiinnostaa myös:

Avain palautumiseen on kunnollisissa iltarutiineissa

Onnistuminen tavoitteissa ei ole sattumaa

Miksi oman kalenterin ja ajankäytön hallinta on kriittisen tärkeää?

Liity sisäpiirilistalle täältä & seuraa myös somessa:

Edellinen
Edellinen

Haluat aloittaa makrojen laskemisen, etkä tiedä mistä aloittaa?

Seuraava
Seuraava

Miksi tarkat ruokavaliot eivät toimi?