Miten varaudut suunnitelman muutoksiin makroja seuratessa?

Avasin mun Instagramissa postaussarjan nimeltä “Makrojen masteriksi”, koska rakastan makrojen seuraamista, se helpottaa elämää ja tavoitteiden seurantaa älyttömän paljon. Ja haluan jakaa sen ilosanomaa muillekin. Miksi tyytyä pudistelemaan päätään arjessa, kun kehonkoostumus ei etene toivottuun suuntaan, kehonmuokkaustavoitteet eivät toteudu ja sitten ei edes ole mitään dataa, jonka pohjalta voisi katsoa, miten edetä jatkossa?!

Pyrin siis jatkossa avaamaan näitä makroaiheisia asioita myös tänne blogin puolelle enemmän.

Ateriasuunnittelu & ennakointi on kaiken A & O, kun makroja seurataan.

Personal trainer tekemässä takakyykkyä tangolla

Ei voida vaan “wing it” joka päivä ja toivoa parasta. Se ei vaan toimi niin.

Kun olet laskenut makrotavoitteen ja energiansaannin (kalorit), joita tavoittelet — osaat näiden lukemien pohjalta suunnitella ennakkoon, miten jakaa päivän makrot vaikkapa per ateria. Sen mukaan, monta ateriaa keskimäärin syöt.

Kukaan ei myöskään varmaan syö joka ikinen päivä täysin erilaisia aterioita, vaan usein meillä on kaikilla tietyt suosikkiaamupalat ja -iltapalat, ja usein toistuvia lämpimiä ruokia, joita tehdään arjessa. Joten sulla on varmasti jonkinlainen perusrunko olemassa, eikö?

Se helpottaa jo huomattavasti.

Kannattaa ehdottomasti kirjata ainakin alustavasti tulevan päivän syömiset edeltävänä iltana. Viimeistään kuluvan päivän aamuna. Näin saat jo ennakkoon alustavan arvion siitä, pääsetkö sinä päivänä makro- ja kaloritavoitteisiin vai et. Ja jos/kun suunnitelmiin tulee muutoksia lennosta, osaat myös reagoida niihin lennosta, vaihtaa ruokien määriä tai ruokia kokonaan sieltä täältä — ja sen seurauksena ehkä teet erilaisen iltapalan jäljelle jäävillä makroilla. Tai sitten muokkaat vaan niitä annoskokoja päästäksesi tavoitteeseen. Mitä ikinä se sitten onkaan…

Okei, ehkä tiedät jo, mitkä on sinun go-to aamupalat ja iltapalat, ja tiedät myös syöväsi seuraavana päivänä pääaterioilla aiemmin valmistamaasi lämmintä ruokaa. Olet jo kirjannut ennakkoon seuraavan päivän ateriat sun makrosovellukseen (esim. MyFitnessPaliin). Kaikki siis reilassa, jes! Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, kuten tiedät.

🫢 Jos käykin niin, että seuraavana päivänä ystäväsi ehdottaakin sushilounasta, hätä ei ole tämän näköinen – voit edelleen saada homman toimimaan muuttamalla MyFitnessPaliin tilanteen ajan tasalle ja muokkaamalla esim. iltasyömisiäsi siinä suhteessa, millaisia makroja sulla on käytettävissä tuon sushilounaan jälkeen. 💪

👉 Ja sushilounaan makrothan voit katsoa joko;

  • ravintolan nettisivuilta (joissain energiasisältö on ilmoitettu)

  • etsimällä MyFitnesspalin hakutoiminnolla ravintolan nimellä

  • vertaamalla vastaaviin yleisiin tuloksiin hakemalla kuvaavalla hakusanalla (esim. lohinigiri)

  • tai sitten vain reteästi veikkaat, ja kirjaat arviosi sovelluksen “Quick Add” -pikatoiminnolla.

👉 Huomioi, että jos käytät MyFitnessPalin ilmaisversiota, voit täyttää ainoastaan kalorit Quick Add-kohtaan, etkä tarkempia makroja.

Jatkossa kuitenkin, jos vaan tiedät etukäteen, että sulla on tiedossa vapaampaa syömistä, niin kannattaa ehdottomasti syödä sen päivän osalta vähän tietoisemmin muilla aterioilla. Ehkä syöt panostaen ruuan volyymiin (lisää määrää vähemmillä kaloreilla), kuituun ja proteiinin saantiin. Esim. vaihda kananmunan keltuaiset ja lisää tilalle valkuaisia enemmän. Tai vaihda leivän päältä voi maustamattomaan kevyttuorejuustoon. Pieniä muutoksia, joilla saat “säästeltyä” makro- ja kaloritavoitteita sinne iltaan, jossa tapahtuu jotain spesiaalimpaa.

Ruuhkavuosiarki voi olla superhauskaa, energistä & inspiroivaa. Mutta tarvitset oikeat työkalut & strategiat päästäksesi siihen pisteeseen.

➡️ Tutustu henkilökohtaisen etävalmennuksen paketteihin täältä.

Psst… sua saattaisi kiinnostaa myös:

Miten muodostetaan järkevä ateria nopeasti?

Miten rakennetaan herkullinen smoothie?

“Hyvinvoinnista huolehtiminen ruuhkavuosiarjessa on mahdotonta” — kumotaan myyttejä

Pikkujoulusesonki alkaa, mutta kehonkoostumustavoitteitakin olisi — mitä tehdä?

Liity sisäpiirilistalle täältä & seuraa myös somessa:

Edellinen
Edellinen

3 syytä, mikset saa täyttä potentiaaliasi käyttöön

Seuraava
Seuraava

Älä tee lihasmassan kasvatuskaudella tätä virhettä!