3 syytä, mikset saa täyttä potentiaaliasi käyttöön

Jokainen asia, mitä elämässä teet, vie sua joko eteenpäin tai vahvistaa sitä tarinaa, jota itsellesi selität.

1️⃣ ”Kaikilla muilla on helpompaa, kuin sinulla”

Meillä kaikilla on surullinen tarina taustalla. Voit käyttää sitä motivaationa ja sytykkeenä, tai sitten tekosyynä sille, että pysyt paikallasi — aloitat joka vuosi “alusta”, ja etenet parhaimmillaan kaksi askelta eteen, yhden taakse.

Turvauduin itse vuosikymmenet tähän “mulla on ollut niin vaikea lapsuus” ja käytin sitä “vapaudu vankilasta”-korttina jokaisessa haastavassa hetkessä, kun käyttäydyin väärin muita tai itseäni kohtaan. Olihan se nyt helpompaa luoda etäisyyttä muiden ja itsensä väliin. Asettaa muut ihmiset jalustalle, erottamalla itsensä siitä yhtälöstä ja pitäen itseään niin uniikkina lumihiutaleena, ettei mulla olisi mitään mahdollisuutta tavoitella mitään muuta kuin selviytymistä päivästä toiseen?

Tämähän oli itseään toteuttava ennuste! Niin kauan, kun toistelin tätä mantraa, en joutunut ottamaan vastuuta omista saavutuksista (tai niiden puutteesta siis).

2️⃣ ”Et voi olla varma lopputuloksesta”

Et tietenkään voi olla varma! Mikään elämässä ei ole ennustettavaa tai sun kontrollissa. Oot kuitenkin ottanut ison riskin jokaisen merkityksellisen askeleen kohdalla tähänkin asti; päättäessäsi sitoutua sun puolisoon, ryhtyessäsi äidiksi ekaa kertaa, hakeutuessasi autokouluun jne. Et voinut silloinkaan tietää 100 % varmuudella, onnistutko — teit sen silti, ja menit päivä kerrallaan, koska päätit. Rasti ruutuun jokainen pieni edistysaskel kerrallaan!

Ainoa keino olla “varma lopputuloksesta” on rakentaa niin kova varmuus itseesi, että tiedät selviäväsi mistä tahansa, koska voit luottaa omaan toimintaasi. Ja tätä varmuutta rakennetaan päivittäin mm. siten, että teet asiat, mitä sanoit tekeväsi. Miten muuten voisit ikinä rakentaa luottamusta itseesi? Tämähän alkaa niinkin pienistä jutuista, kuin nousemalla sängystä ylös heti, kun herätyskello soi. Torkuttaminen on ehkä yksinään sinänsä pieni asia, mutta nämä pikkujututkin romuttavat lopulta luottamusta itseesi.

3️⃣ ”Et osaa käsitellä vaikeita tunteitasi & heikkouksiasi”

Heti, kun iskee hankala tunne, turrutat sen turvautumalla nopean dopamiinin lähteisiin, tai projektoimalla omat epävarmuutesi muihin.

Ehkä et saanut lapsena ilmaista vihaa tai pettymystä, vaan jouduit kamppailla vaikeiden tunteiden kanssa yksin ja laittaa kiltin & reippaan tytön fasaadin päälle. Tai sitten ryhdyit ylianalyyttiseksi, ja järkeistit kaikki tunteet niiden kehollisen tuntemisen sijaan — joten ne jäi elämään sun kehoon ja ilmaantuvat nyt sun arjessa kroonisina kipuina, ahdistuksena ja salamyhkäisinä oireina.

Yksi vaikea tunne käsiteltäväksi on häpeä. Esim. häpeä siitä, että ei elä omien arvojen mukaan ja tyytyy vähempään, mitä haluaisi. Jokainen ihminen, joka herättää sussa kateuden tunteita, saa sut pikaisesti kääntämään tuon vaikean tunteen niin päin, että projisoit tuntemasi häpeän ylemmyyden tunteeksi ja kehität tarinaa siitä, kuinka kateutesi kohde “on niin onnekas” tai “on niin itsekäs”.

🔑✨ Avain näihin kaikkiin on oikeastaan… uteliaisuus.

Näistä ongelmista EI pääse yli siten, että syyllistät itseäsi ja ajaudut vielä syvemmälle itsevihan & häpeän spiraaliin. Sen sijaan… ryhdy aidosti uteliaaksi, että mistä nämä kaikki on saaneet alkunsa? Mitä tarinaa sinun nykyiset toimintamallit elämässäsi palvelee? Niin kauan, kun turvaudut syyhyn X ja Y, mitä vaikeita tunteita sun ei tarvitse niiden myötä kohdata?

Ruuhkavuosiarki voi olla superhauskaa, energistä & inspiroivaa. Mutta tarvitset oikeat työkalut & strategiat päästäksesi siihen pisteeseen.

➡️ Tutustu henkilökohtaisen etävalmennuksen paketteihin täältä.

Psst… sua saattaisi kiinnostaa myös:

Äitiys on paras syy potkia itseäni persuksille

Ei ole sattumaa, että elät uskomuksiasi todeksi

Säästeletkö omaa potentiaaliasi?

Se ei ollut sun syy, mutta se on sun vastuu

Liity sisäpiirilistalle täältä & seuraa myös somessa:

Edellinen
Edellinen

Onnistuminen tavoitteissa ei ole sattumaa

Seuraava
Seuraava

Miten varaudut suunnitelman muutoksiin makroja seuratessa?