Teetkö tämän yleisen virheen kehonmuokkaustavoitteissa?

Sanotaan, että haluat vaikka polttaa rasvaa. Tai kasvattaa lihasmassaa.

Näissä molemmissa tavoitteissa vaa’alla tulee käytyä säännöllisesti, jotta tiedetään, missä mennään tavoitteiden suhteen, eikö?

Yleinen ohje näissä on “punnitse itsesi kerran viikossa”. Sanovat, ettei ole mitään järkeä ravata vaa’alla joka päivä, koska paino heittelee, päivä menee helposti pilalle vaakalukemien muutoksista jne.

Saanen esittää eriävän mielipiteen?

Juuri siitä syystä kannattaa todellakin ravata siellä vaa’alla useamman kerran viikossa, vaikka joka päivä. Tärkeää on toki opetella eroon siitä ajattelutavasta, että vaakalukema määrää päivän mielialan (mutta se on toinen tarina se). Vaakalukemaa tulee käyttää nimenomaan vaan analyyttisena materiaalina. Se on vaan dataa. Ei tarvetta liittää siihen sen kummempia tunteita. :) Vaaka antaa kuitenkin meille kriittistä informaatiota tavoitteiden tueksi.

No miksi sitten kannattaa punnita itsensä useammin kuin kerran viikossa?

Useamman kerran viikossa punnitessa saat kerättyä omasta tekemisestäsi tietynlaista “weight trendiä”. Miten sen nyt muotoilisi suomeksi. Ajatellaan, että keräät pidemmältä ajalta graafista käyrää painosi kehityksestä. Me halutaan nähdä, että se käyrä trendaa alaspäin (jos siis tavoitteesi on rasvanpoltto!) — ja mitä useammin dataa keräät, sen selkeämpää ja ajantasaisempaa tietoa saat, että missä kohtaa käyrää olet menossa!

Tää myös voi lisätä motivaatiota, kun se paino saattaa tippua vaikka sata grammaa kerrallaan useampana päivänä putkeen — ja voit todeta, että teet selkeästi oikeita asioita.

Painoon vaikuttaa kuitenkin niin moni asia;

  • stressitasot

  • liikunnan harrastaminen

  • ruuansulatus (runsaskuituinen ateria, ummetus — saattaa nostaa vaakalukemaa, koska vatsa pitää sisällä ylimääräistä ruokamassaa)

  • neste- ja suolatasapaino (suolaiset ruuat, liian vähäinen veden juonti nostaa painoa… runsas hikoilu taas laskee tilapäisesti vaakalukemaa)

  • hormonaaliset vaihtelut kuukautiskierron aikana

  • nukkuminen ja levon määrä

Naisilla paino saattaa heitellä yhden kuukautiskierron aikana jopa ~nelisen kiloa. Siksi sanoisin, että meillä naisilla vaa’alla näyttäytyminen useammin on erityisen tärkeetä, koska meidän keho ei ole niin stabiili toiminnaltaan, kuin miesten.

Käsittele painoasiaa vaan yhtenä osana datan keruuta. Vaakalukema ei määritä sua ihmisenä tai tee susta epäonnistujaa, mutta auttaa sua tekemään parempia päätöksiä seuraavina päivinä!

Yleisesti on totuttu käymään vaa’alla kerran viikossa — miksi se on huono idea?

Ajatellaan, että käyt vaa’alla vaikka joka maanantai. Astut vaa’alle aamun wc-käynnin jälkeen, ennen aamupalaa tyhjällä vatsalla, ilman vaatteita.

Kuvittele, että olet edellisenä päivänä juuri vetäissyt pakastepizzan iltaruuaksi (paljon suolaa, rasvaa, hiilihydraatteja — keho sitoo nestettä itseensä), tehnyt todella raskaan jalkatreenin salilla, ja kaiken kukkuraksi olet kuukautiskierrossasi luteaalisessa vaiheessa — eli PMS päällä, joten keho on erityisen nesteinen ja turvonnut.

Vaa’alle astuminen ei sinä kyseisenä maanantaina ole mikään miellyttävä kokemus. Ajoitus punnitukselle todella huono. Kärvistelet koko viikon siinä tuskassa, että rasvanpolttotavoitteesi on nyt jotenkin “jumissa”, ja tämä päätelmä tuli vain sen yhden lukeman pohjalta. Vaikka todellisuudessa saatoit olla koko ajan ihan oikealla suunnalla painon suhteen, ja olisit vaikka edellisenä päivänä nähnyt vaa’alla hyvin erilaisen lukeman.

Punnitse itsesi useammin - kasvatat omaa kehotietoisuutta ja vastuunottokykyä omista valinnoista!

Useammin vaa’an dataa keräämällä opit sun kehon toiminnasta todella paljon! Pystyt tekemään nopeampia peliliikkeitä tekemisessä, jos huomaat useampana päivänä peräkkäin painon lähtevän epätoivottuun suuntaan. Opit myös vetämään paremmin johtopäätöksiä pienistäkin muuttujista omassa tekemisessä ja sen vaikutuksesta vaa’an lukemaan.

“Ahaa, eilen tosiaan tuli vedettyä ekstrapaljon suolaa, siitä johtuu tämä isompi vaakalukema.”

“Eilen oli todella kova treeni, joten keho on sitonut nestettä.”

“Vedin eilen myöhään illalla suuren aterian, joten suurempi aamupaino on ihan looginen.”

“Eilen oli matalahiilihydraattinen päivä enkä treenannut, joten on luonnollista, että paino on alhaalla”

…ja niin edelleen.

Järkevää on siis käydä vähintään 3 kertaa viikossa vaa’alla, ellei joka päivä. Merkitse lukema ylös, ja viikon päätteeksi laske viikon keskiarvo.

Seuraa käyrän suuntaa, onko se halutulla suunnalla — unohda pieni sahaaminen sinne sun tänne, se kuuluu asiaan. Keskity isompaan kuvaan käyrän suunnassa!

Psst… sua saattaisi kiinnostaa myös:

Kehosi tekee kaikkensa sun eteen — entä sä?

Kehostaan vieraantuneet

10 oivallusta 11 vuoden hyvinvointimatkalta, osa 1

6 kohdan checklist tavoitteesi saavuttamiseen

Liity sisäpiirilistalle täältä & seuraa myös somessa:

Edellinen
Edellinen

Miksi oman kalenterin ja ajankäytön hallinta on kriittisen tärkeää?

Seuraava
Seuraava

Eikö kuukautisten aikana saa tehdä mitään fyysistä?