Miksi oman kalenterin ja ajankäytön hallinta on kriittisen tärkeää?

Suunnittelu & ennakointi on tärkeämpää, kuin uskotkaan. Sen sijaan et vaan sammuttelet tulipaloja (ja niitähän äitinä riittää, ainakin tälleen tahtoikäisen lapsen kanssa), voit ottaa tilanteet haltuun sillä tasolla kun se on mahdollista.

Eli kalenteri ja kynä siihen kauniiseen käteen ja teet siitä tulevan viikon suunnittelusta jonkun itsellesi mieluisan ja ihanan rituaalin, jota oikein odotat.

Kaada ittelles jotain kivaa juotavaa lasiin ja vietä pieni suunnitteluhetki vaikka sunnuntai-iltaisin. Romantisoi se hetki. Kalenteroinnin ei tarvii olla stressaavaa pakkopullaa.

Ja kalenteroi ensimmäisenä ne hetket, joista tulevaisuuden sinä on kiitollinen sulle! Ne hetket, jotka edistää sun toimintakykyä ja jaksamista.

Delegoit asiat, jotka vaan voi delegoida ja pyydät apua tukiverkostoilta (mikäli sellaisia on!) siinä mittakaavassa, kun se on mahdollista.

Teemapäivät apuun

Päivät voi “teemoittaa”, jos se helpottaa. Ainakin mulla tää toimii.

Päiväkodissakin lapsilla on perunaperjantait, kettukeskiviikot sun muut — aikuisillakin voi olla omat teemansa, vaikka ihan konkreettisesti!

Riippuen sun työstä — jos olet vaikka yrittäjä, käytä tietyt päivät viikosta kuvaamiseen ja editointiin, tietyt päivät viikosta tapaamisiin ja admin-hommiin, tietyt päivät suunnitteluun ja luovaan työhön jne. Samalla tavalla voit teemoittaa myös perhe- ja vapaa-ajan.

Esim. sunnuntaisin perheen kesken joku ulkoiluaktiviteetti, maanantaisin pilatestunti tai muu sportti, torstaisin kahdenkeskinen kohtaaminen puolison kanssa illalla jne.

Näin sun ei tarvii joka päivä pitää sataa hattua päässä, vaan sulla on se tietty teema, joka toistuu ja osaat varautua siihen henkisesti, että tänään fokusoidutaan asiaan X ja huomenna asiaan Y.

Oletusarvoisesti sun tekemiin suunnitelmiin tulee muutoksia. Lapsiperheessä se nyt vaan menee niin. Yöt menee miten menee, sairasteluja & päivystysreissuja tapahtuu…

mutta ainakin sulla on selkeät suuntaviivat, joiden mukaan voit mennä suurimman osan ajasta. Sä et tuu toteuttaa sun hyvinvointirituaaleja orjallisesti joka päivä — not gonna happen. Mutta kunhan se olis tapa, joka toteutuu enemmän säännöllisesti kuin poikkeustilanteissa.

Oravanpyörä pysähtyy, kun ihminen lakkaa juoksemasta. Oravanpyörässä ei ole moottoria, vaan se pyörii, koska siellä juostaan.

- Tommy Hellstenin viisaita sanoja

Entä jos on nukkunut huonosti eikä jaksais?

Ajattelin ennen, ettei salille ole mitään asiaa, jos on nukkunut alle 6 tuntia. Mutta lapsiarjessa jos tätä sääntöä noudattaa, niin sinne salille ei päästä ku joskus ja jouluna. Tää ajattelutapa ei vaan vie sua eteenpäin isossa kuvassa.

Asenteenmuutos on tehtävä. Asioita voi tehdä myös väsyneenä. Silloin vaan madallat rimaa.

Jos sun akut on yön jäljiltä vajaasti ladattu ja annat treenissä 30 %, silloin se todennäköisesti on sun sen hetkinen 100 %. Mutta saat ainakin pidettyä “momentumin” käynnissä sun tulevaisuuden suhteen. Oot paljon pidemmällä vs. jos olisit jättänyt totaalisesti treenin väliin.

Psst… sua saattaisi kiinnostaa myös:

Miten minimoida arjen kaaosta ruuhkavuosissa?

Ennakointi vs. reagointi — kun arki yllättää!

Hyvän arjen arvoa ei rahassa mitata

Liity sisäpiirilistalle täältä & seuraa myös somessa:

Edellinen
Edellinen

Miten oppia tuntemaan turvaa omassa kehossa? Osa 1

Seuraava
Seuraava

Teetkö tämän yleisen virheen kehonmuokkaustavoitteissa?