Eikö kuukautisten aikana saa tehdä mitään fyysistä?

Nyt on trendikästä parjata naisten voimaharjoittelua ja tehdä pelkkää pilatesta, koska…

“voimaharjoittelu nostaa kortisolitasoja”,

“naisten kuukautiskierto vaikuttaa siten, että naiset eivät voi treenata samalla tavalla kuin miehet”

“voimatreeni pilasi hormonitasoni”.

I call bullshit on that one.

Me tarvitaan voimaharjoittelua läpi elämän. Mitä pidempään sitä jaksaa tehdä, sen pienempi riski olla vanhusten palvelutalossa nuorin asukas. Pilatestakin voi tehdä, mutta ei sillä ja kävelyllä yksinään pitkälle pääse.

Kyllä, voimaharjoittelu voi nostaa kortisolitasoja väliaikaisesti. Fiksulla ohjelmoinnilla ja ruokavaliolla ja palautumisesta huolehtimalla nää riskit kuitenkin kumoutuu. Pitkän aikavälin hyödyt voimaharjoittelusta painaa enemmän vaakakupissa, eikö? Ja no, kuukautiskierto... kyllä, usean naisen kohdalla voimatasot on heikoimmillaan luteaalisessa vaiheessa ja kuukautisten aikana.

Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei saisi edes kynää nostaa. Treenin tehoja kannattaa toki laskea, jos huomaa jo alkulämmittelyssä, että tänään ei vaan lähde. Mutta jos lähtökohtaisesti lyöt itsellesi leiman otsaan, että tänään ei voi olla hyvä treeni, koska mulla on tämä X vaihe kuukautiskierrosta menossa… niin sanotaanko, että missaat aika monta hyvää mahdollisuutta vuodessa.

You are NOT FRAGILE

Naisia opetetaan pienestä pitäen siihen kapeaan narratiiviin, että me naiset oltais jotenkin miehiä heikompia ja heiveröisiä. Kykenemättömiä. Rikottavia.

Ja se saa mut kiehumaan.

Ensinnäkin. Koska naisten keho lakkaa olemasta ohimenevä trendi-ilmiö? Ajatus siitä, että joku treenimetodi tai kehonmalli on pinnalla tietyn aikaa, ja seuraavalla viikolla jonkun viraalin TikTok-trendin myötä se sama ihanne on jo heitetty roskakoriin… on ällöttävää.

Miten kaunis maailma olisikaan, jos naiset oppisivat työskentelemään kehonsa kanssa tiimikavereina, eikä kehoaan vastaan? Kuuntelemaan kehoaan. Niin kun oikeasti kuuntelemaan sen viestejä. Oman kuukautiskierron trackaaminen on yksi isoimmista hyvinvointiteoista, mitä voit itseäsi kohtaan tehdä. Iso suositus Flo-sovellukselle! Flosta löytyy myös hyviä artikkeleita kullekin kierron vaiheelle, ja opit tosi paljon aiheesta lisää.

Kannattaa siis kirjata ylös fyysisiä ja henkisiä tuntemuksia, mitä kierron eri vaiheissa ilmenee. Jossain kohtaa opit yhdistelemään pisteitä. Löydät vielä selityksiä sille, miksi tietyssä kuun vaiheessa sulla on vaikkapa toivoton olo, huijarisyndrooma, tekee mieli ajella pää kaljuksi ja paeta vuorille. Tai miksi tiettyyn aikaan kuusta sulla tuntuu olevan pohjaton vatsa ja voisit syödä kekseistä kääreetkin. Tai miksi tiettyyn aikaan kuusta sun vatsan toiminta on aivan sekaisin.

Tiedät kyllä…

Luteaalinen vaihe voi joillain olla jopa voimakkainta aikaa kuusta

Näille kaikille kuun sisäisille oireille löytyy selitys. Tämä on siltikin tosi yksilöllistä — oon kuullut, että jotkut tahkovat nimenomaan uusia ennätyksiä salilla kuukautisten aikoihin, ja sitten taas yleisesti puhutaan ovulaation olevan sitä aikaa, kun on tosi itsevarma ja kyvykäs olo. Mulla taas alamäki alkaa jo ovulaatiosta. Prime time kuusta on ehkä maksimissaan 1,5 viikkoa, suunnilleen kierron päivät 3-12, jos lonkalta heitän. Mutta niillä mennään mitä on annettu.

Mitä enemmän jaksat nähdä vaivaa oireiden ja ilmiöiden trackaamiseen, sitä enemmän hyödyt siitä myöhemmässä vaiheessa. Löydät oikeasti niitä selityksiä sille, miksi sun keho toimii niin kuin se toimii, ja alat löytää ratkaisuja siihen, miten voisit olla parempi tiimikaveri sun keholle. Pohjatyö kannattaa siis tehdä kunnolla.

Luteaalinen vaihe — naisen kehon “syksy” on useimmilla sitä aikaa, kun tekee mieli kääntyä sisään päin, hidastaa tahtia… on kovempi nälkä ja yleensä myös heikompi olo treenatessa. Kuuntele omaa kehoa siinä kohtaa, älä puske väkisin. Jos tunnet sun kierron jo hyvin, niin kuukautisten tienoille kannattaa ajoittaa treeniblokin kevyt viikko. Siten sulla on henkisesti “lupa” ottaa rennommin, mutta kuitenkin sulla on tilaisuus puskea kovaa treeneissä, jos siltä tuntuu. Tai sen kevyen treeniviikon sisään voi hyvin kuulua muutama kevyempi treeni, joka ei ehkä suju niin kuin ajattelit, mutta muutama treeni saman viikon sisällä saattaakin kulkea jopa hyvin.

Neljän viikon treeniblokit on aika toimivia ihan jo siksi, että se mukautuu aika hienosti kuukautiskiertoon, ja toisekseen siksi, että varsinkin kokeneemmalla treenaajalla ohjelmointi kaipaakin vaihtelua sen neljän viikon jälkeen.

Psst… sua saattaisi kiinnostaa myös:

5 askelta minäpystyvyyden lisäämiseen

Onnistuneen treenin prinsiipit

7 kohdan checklist kehittävään treeniin

Liity sisäpiirilistalle täältä & seuraa myös somessa:

Edellinen
Edellinen

Teetkö tämän yleisen virheen kehonmuokkaustavoitteissa?

Seuraava
Seuraava

3 syntisen maistuvaa iltapalaideaa (ei sisällä rahkaa, kaurahiutaleita eikä mehukeittoa!)