Saako ilmaisilla treeniohjelmilla ja sooloilulla tuloksia?
Kuka tahansa pystyy googlettamaan itselleen treeniohjelman.
Vaikka ihan viikkotasolle ohjelmoituna, ilman pennin penniä. Valinnanvaraa riittää sen suhteen ehkä liikaakin. Ilmaiset ohjeet kelle tahansa, koska tahansa. Voit nykyään pyytää vaikka ChatGPT:tä tekemään ohjelmoinnin.
Mutta miten ne ovat toimineet sinun tai tuttujesi kohdalla? Aivan.
Tilivelvollisuuden puute on yksi iso syy, miksi ilmaiset ohjeet eivät tuo optimaalisia tuloksia. Puhumattakaan siitä henkilökohtaisesta tsempparista, joka tietää vahvuutesi ja heikkoutesi. Näkee sinusta heti, milloin et oikeasti jaksa tehdä enää yhtäkään toistoa vai uskotteletko vain mielessäsi itsellesi niin. Ja tämänhän näkee myös videolta, jos valmennettava lähettää suoritustekniikastaan videon! Valmentaja voi heti siitä katsoa, kannattaako seuraavaan treeniin lisätä kuormaa tai muuttaa tekniikasta jotain.
Olen monta kertaa elämäni aikana ollut mukana ilmaisissa nettivalmennuksissa. Itse asiassa olin aikoinaan myös sellaisessa valmennuksessa, missä sain ilmaiseksi ihan henkilökohtaisesti räätälöidyn treeniohjelman omat toiveet ja lähtökohdat huomioituna.
Mutta toimiko se? Ei. Koska tein sinne omia lisäyksiä, muutin sarjamääriä, muutin liikkeiden järjestyksiä ja liikkeiden suoritusasentoa, vähän sieltä ja vähän täältä pientä "hienosäätöä". Viikon päästä en jaksanut enää edes raahata mukaan salille sitä ohjelmanivaskaa, koska oli vähän päässyt punakynä heilumaan ja ohjeistuslappuset täynnä omia fiksailuja.
Koska lähdin itse sooloilemaan, en tietenkään voi laittaa silloisen treeniohjelman toimimattomuutta sen valmennusfirman piikkiin.
Ja tästä päästäänkin aasinsiltana seuraavaan pointtiini…
Jos sinulla on kädessäsi jonkun laatima treenisuunnitelma, niin noudata sitä 100 %
Älä lähde sooloilemaan. Päästä irti kontrollista ja sitoudu noudattamaan sitä ohjelmaa ihan vähintään 3-4 viikkoa. Jos lähdet sitä ennen miksailemaan sekaan muita treeniohjelmia, vaihtamaan liikkeitä tai viikon kokonaiskuormitusta, menetät oikeuden tuomita sen kyseisen treeniohjelman laatijan.
On jotenkin hirveän vaikeaa päästää irti siitä kontrollifriikistä, joka meissä (ainakin suurimmassa osassa meistä) asuu. Tai jos ensimmäisen viikon jälkeen ei näy peilistä muutosta, niin ajatellaan, että johan lässähti ja kokeilet taas jotain uutta. No ei tule toimimaan muutkaan ohjelmat, jos ei anna keholle ikinä mahdollisuutta adaptoitua mihinkään.
Lopussa määrää se sitoutumisen taso – millä fiiliksillä noudatat sitä ohjelmaa? Onko sen noudattaminen pakkopullaa vai onko selkeästi tiedossa, miksi teet ja mitä teet ja miten se edesauttaa sinua kohti tavoitettasi? Jos pistät 100 % peliin jokaisessa treenissä, voit saada hyviä tuloksia jollain hutaistullakin treeniohjelmalla. Ainakin tiettyyn pisteeseen saakka!
Itsensä päästää aina sieltä mistä aita on matalin
Itsensä koutsaaminen on suoraan sanottuna ihan hirveää. Ei omaa treenaamista pysty näkemään ulkopuolisen silmin ja puolueettomasti. Kyllä, ilman muuta mä pystyn vetämään itseni äärirajoille ja osaan vetää itselleni yksittäisiä treenejä, missä en pääse helpolla. Mutta itseään on laittoman helppo huijata ja keksiä tekosyitä ties mihin. Ihan puolivahingossa tulee vaihdettua ohjelmaan ne kivat liikkeet, mitä tykkää tehdä, eikä niitä liikkeitä mitä vihaa yli kaiken ja mitä nimenomaan pitäisi tehdä.
Ulkopuolinen ihminen näkee kokonaiskuvan paremmin ja saa sut nousemaan koko potentiaaliisi.
Tiedän konkreettisesti, miten iso ero on treenata oikeasti jonkun valvonnan alla. Ja mikä helpotus onkaan vaan laittaa aivot narikkaan ja lähteä toteuttamaan, kun joku muu suunnittelee sun puolesta ja tietää, mitä kehityskohtia kannattaa priorisoida milloinkin.
Ja ne kirotut ohi mennen kysytyt ilmaisvinkit…
Lopuksi on pakko sanoa, että jos tunnet jonkun personal trainerin omassa lähipiirissäsi, älä koskaan kysy treenivinkkejä siltä henkilöltä, ellei teillä ole oikeasti aikeissa solmia valmennusprojektia yhdessä. Koska muussa tapauksessa et tee niillä vinkeillä mitään. Rahallinen sitoutuminen on, yllättävää kyllä, ainoa keino varmistaa asioiden eteneminen.
Ei ihminen nyt herran tähden halua maksaa valmennuksesta melkein puolikasta vuokraansa joka kuukausi vain todetakseen, että pulla vei voiton tänäkin iltana. Kyllä siinä tekee jo mieli vähän paiskia duuniakin sen rahan edestä.
Ja vaikka et haluaisikaan ostaa lähipiiristä tuntemaltasi pt:ltä valmennusta, ei kannata myöskään letkauttaa paljon kuultua ehdotusta ”Tekasetko tosta lämpimikses mulle saliohjelman, jos saat paketin Juhla Mokkaa palkkioks? Kavereita kun ollaan.”
Annetaan siis työtä tekevien ihmisten ja pienyrittäjien säilyttää ammatillinen kunnia, jooko. Tässä ollaan yrittäjiä, ei Tori.fi-kauppiaita.
Psst… sua saattaisi kiinnostaa myös:
Mitä tehdä, kun kehitys pysähtyy salilla?