Mistä itsesabotaasi oikeasti johtuu?
Mulla oli pitkään oma identiteetti, omat arvot ja mielipiteet ihan hukassa. Etsin itseni ulkopuolelta muista ihmisistä ja asioista merkkejä, joiden pohjalta tunnustelin, mitä mieltä mun pitäisi olla itsestäni tai mitä mieltä pitäisi olla mistäkin, etten vaan tehnyt itsestäni mitään numeroa.
Tähän ynnättynä lapsuuden kasvatustyyli, jossa keinuun mennessäkin hoettiin “varo! hui! varovasti!”, opin, ettei omaan kehoon saatika muihin ole luottamista.
Pidä oma tonttisi kunnossa, mutta älä tee mitään numeroa. Ole pieni ja heikko, odota miestä, joka pelastaa. Ole näkymätön. Ei mitään riskejä. Ole järkevä. Älä juhli onnistumisia, koska ne saatetaan viedä pois. Saavuta, suorita, menesty, mutta älä juhli, koska saatat epäonnistua jossain vaiheessa.
Sitten aikuisena toteaa uusien haasteiden edessä, että hmm… näillä nykyisillä toimintamekanismeilla on sentään pysytty hengissä ja selvitty. Valmiit toimintamallit on aivoissa. Miksi siis keikuttaisin venettä, poikkeaisin reitiltä, jos ei ole maata näkyvissä?
Lisäksi onnistumiset uusien asioiden parissa tuo eteen uudenlaisia haasteita. Ja kenties paineita ylläpitää tuo saavutettu menestys, mikä lisää suorituspaineita. Menestys tuo mukanaan lisää ihmisiä, asioita ja tapahtumia, joita ei voi kontrolloida.
Itsesabotaasi vaikuttaa itseasiassa yllättävän moneen elämän osa-alueeseen!
Ja tästä syystä valmentaessa ei voikaan ajatella asiakkaasta, että “no et vaan halua tätä muutosta tarpeeksi” tai “et ole riittävän motivoitunut tähän valmennukseen”.
Jos nämä asiat olis motivaatiosta kiinni, niin miksi me ei sitten kaikki olla elämämme kunnossa vuoden ympäri?
Minimoi itsesabotaasia ketjuanalyysin avulla
Ihmisen käytöstä ohjaavat tunteet, toiveet (odotukset) ja tarpeet. Vuorovaikutus muiden ihmisten kanssa vaikuttaa jatkuvasti meidän tunteisiin, toiveisiin ja tarpeisiin.
Ketjuanalyysiä hyödyntäen voit minimoida haitallisia toimintamalleja;
Määrittele käyttäytyminen, joka on ongelmallista sulle ja jota haluat tarkastella/muuttaa
Reflektoi, mikä käynnisti toimintaketjun. Mistä tilanne sai alkunsa? Käy tapahtumaketju läpi minuutti minuutilta niin tarkasti kuin voit.
Esim.
haavoittuvuustekijät: krapula, väsymys, nälkä
laukaiseva tapahtuma (trigger): ystävä ei vastannut puhelimeen
primääritunne: pettymys
tuomitseva/leimaava ajatus tunteen ilmaantuessa: kukaan ei välitä, olen aina yksin
sekundaaritilanne/sekundaaritunne leimaavan ajatuksen jälkeen: häpeä, raivo
ongelmakäyttäytyminen: joit 2 pullollista viiniä
→ lyhyen aikavälin seuraukset - olo helpotti hetkellisesti
→ pitkän aikavälin seuraukset - podet kroonista häpeää, et ota yhteyttä enää ystävään, koet vaikeaksi arvostaa itseäsi
Mitä haavoittuvuustekijöitä taustalla oli (unet ja palautumisen taso, sairaudet, kivut, stressi, elämäntilanne, ravintotekijät ym.)?
Mitä välivaiheita tapahtumaketju piti sisällään?
Välivaiheissa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota tunteisiin, koska tunteet motivoivat käyttäytymistä.
Mitä seurauksia haitallisella käyttäytymisellä oli?
Suunnittele, miten jatkossa voisit vastaavassa tilanteessa estää ongelmallista käyttäytymistä (pysäytys) ja toimia paremmilla keinoilla.
➡️ Mun vahvuus valmentajana on se, että tiedän oikeasti, miten jatkuva itsesabotaasi näyttäytyy arjessa ja miltä se tuntuu. 1:1 etävalmennuksessa jatkuvan kommunikoinnin merkitys onkin isossa roolissa, koska jos valmentaja ei tiedä asiakkaan haasteista ja just vaikka itsesabotaasiajatuksista tai -taipumuksista — auttaminen on tosi vaikeaa. Älä siis jää yksin kamppailemaan näiden asioiden kanssa!
➡️ Löydetään yhdessä sun paras henkinen ja fyysinen kunto ja kaivetaan se sun oma identiteetti sieltä äitiyden kuormitusten keskeltä esiin! Laita viestiä ja katso valmennuspaketit.
Psst… sua saattaisi kiinnostaa myös:
Lakkaa sabotoimasta itseäsi — mikä onnistumisessa pelottaa?
Liity sisäpiirilistalle täältä & seuraa myös somessa: