Epäsäännöllinen syöminen on isoin sudenkuoppasi

Onko sun ikuisena haasteena ruokailun pitäminen säännöllisenä?

Aamulla hilpaiset töihin pelkän banaanin voimin ja seuraava ateria on työpaikan ruokalassa puolenpäivän jälkeen, jossa lappaat lautaselle yhden pienen kauhallisen keittoa, missä on ehkä kaksi pientä perunanpalasta ja kaksi heiveröistä palaa lihaa/kanaa/kalaa.

Välttelet hiilareita, tai vaihtoehtoisesti syöt liian hiilaripainoitteisen lounaan ruokalalinjastosta ja proteiininsaanti jää vähiin?

Seuraava ateria saattaa olla vasta illalla, kun on kotiuduttu töistä kaupan kautta kotiin. Tässä vaiheessa ollaan jo niin ärrimurreja, että joko ei jakseta laittaa päivällistä (ostetaan eineksiä kaupasta) tai sitten syödään ruuan valmistumista odotellessa jotain suklaapatukkaa pahimpaan nälkäkiukkuun.

Niin, ja se itse ruokakaupassa käynti nälissään kituutetun työpäivän jälkeen on varmasti kaukana positiivisesta elämyksestä! Koitapa siinä rauhassa miettiä salaattitarpeita, kun hyllyjen pikaruuat ja sokerivälipalat huutaa sun nimeä armottomasti.

Oikein ajoitettu ja säännöllinen syöminen on melkeinpä ykkösasia, mikä pitäisi laittaa minttiin. Vasta sitten aletaan miettiä niitä yksittäisiä valintoja, ruuan laatua, monipuolisuutta. Lisäravinteet on siellä vasta häntäpäässä, mahdollisena lisänä, kun perustukset on kunnossa.

Kun ateriaväli on tasainen (semmoinen 2,5 – maksimissaan noin 4 tuntia), kehosi tietää saavansa ravintoa tasaisesti päivän mittaan, eikä sillä ole tarvetta kerätä niitä vähäisiä aterioita vyötärölle rasvaksi pahan päivän varalle. Tasaisella syömisellä vältät verensokerin heilahtelut, eli pidät myös mielialat kurissa, eikä ne heittele päivän mittaan laidasta laitaan.

Energiatasot pysyy tasaisina, saat tehtyä päivän työt tehokkaasti, ja mikä parasta – jaksat varmasti tehdä työpäivän jälkeen muutakin, kuin rojahtaa sohvalle Netflixin ääreen.

Ja samalla saat sanoa hyvästit myös lounaan jälkeisille lamaantumisille. Onko tuttu tunne? Syöt lounaan ja sen jälkeen tekis mieli laittaa ruokalevolle, mutta työpäivä on vasta puolessavälissä siinä vaiheessa.


Tarpeeksi kauan kun syöt epäsäännöllisesti, niin normaali näläntunne katoaa ja sen jälkeen on helppo kuvitella, ettei keho vaan tarvitsisi ruokaa niin usein! Varsinkin, jos syöt iltaisin huomaamattasi isoja annoksia, kannattaa ehdottomasti totutella tasaiseen ateriarytmiin. Syödä sen sijaan aamulla ja lounaalla ihan reippaasti. Esimerkiksi omat aamiaiseni on helposti 600-800 kcal luokkaa. Ihan vaan referenssinä.

Jos säästät kaloreista isoimman osan iltaan, niin unenlaatu kärsii (koska ruuansulatus joutuu paiskimaan kovaa duunia yötä vasten, kun sen pitäisi nimenomaan rauhoittua yöksi) ja tulee muutenkin tehtyä helpommin ylilyöntejä syömisessä.

Kenenkään selkäranka ei ole niin kestävä, että jaksaisi kituutella pitkän työpäivän salaatilla ja olla napostelematta illan mittaan.

Jos näläntunnetta ei enää ole (= aineenvaihdunta on siis hidastunut), niin alussa säännöllisen syömisen opettelu voi tuntua melko työläältä.

Pienet kerta-annokset helpottaa tässä. Muutama viikko ja normaali, säännöllisesti ilmaantuva näläntunne alkaa palaamaan. Ja se on siis hyvä merkki!

On-the-go välipaloja, jotka säilyvät huoneenlämmössä

  • riisi- tai maissikakut (kokeile myös maustettuja)

  • pähkinävoit

  • tahini

  • pähkinät (suolaamattomat & paahtamattomat)

  • hedelmät

  • proteiinivanukkaat-/juomat (osa säilyy huoneenlämmössä avaamattomana)

  • Bonne-marjasoseet (kaupan hillohyllyltä, 100% marjaa/hedelmää) sopii esim. rahkaan lisukkeeksi

  • heraproteiinijauhe

  • siemenet

  • tumma suklaa (yli 80 %)

  • taatelit (kokeile erityisesti dipattuna pähkinävoihin tai sujauta vaikka pähkinä taatelin väliin!)

  • pikapuurot annospusseissa (mielellään alle 5g sokeria/100g) tai sitten ihan perus pikakaurahiutaleet, joihin lisäät töissä vain keitetyn veden ja lisukkeet päälle

Voit viedä kerralla isomman satsin töihin, niin ei tarvitse joka päivä muistaa erikseen ottaa eväitä mukaan.

Ja uskallan näin yleisellä tasolla väittää, että todennäköisesti syöt aivan liian vähän.

Koitapa ihan huviksesi syödä pari viikkoa reilumpia annoskokoja (esimerkiksi jos laitat normaalisti aamupuuroon muutaman ruokalusikallisen hiutaleita, miten olisi ihan 1,5 dl (60 g) ja lisää mielellään joka aterialle joku rasvanlähde (pieni kourallinen pähkinöitä / 1 rkl öljyä / 1 kananmuna / ½ avokado tms.).

Huomaat varmasti positiivista muutosta vireystilassa ja mielialassa, verensokeri pysyy tasaisempana ja rasvan lisäämisen myötä makeanhimokin tasoittuu. Laadukkailla rasvanlähteillä vaikutat hormonitoimintaasi positiivisesti.

Psst… sua saattaisi kiinnostaa myös:

Miten muodostetaan järkevä ateria nopeasti?

Miten rakennetaan herkullinen smoothie?

5 aktiivisuutta boostaavaa viikkohaastetta kesälomalle!

Edellinen
Edellinen

Säästeletkö omaa potentiaaliasi?

Seuraava
Seuraava

Miten muodostetaan järkevä ateria nopeasti?