Miten minimoida arjen kaaosta ruuhkavuosissa?
Tavarat on hukassa joka aamu, suunnitelmat peruuntuu viime hetkellä, mielessä on auki sata välilehteä ja kaikkien tarpeet menee aina omien edelle?
Tässä nyt ens alkuun 5 tapaa minimoida kaaosta sun arjessa;
Löydä just sulle sopiva ja mieleinen aamiainen, jonka perusidea säilyy samana kuukaudesta toiseen. Sä teet päätöksiä päivittäin jo muutenkin ihan liikaa, joten helpota sun päivän päätösten määrää siellä, missä voit! Psst… huolehdi kuitenkin, että siinä aamiaisessa on 25-30 g proteiinia.
Delegoi kaikki asiat, mitkä voit. Uskalla pyytää apua, se ei ole heikkouden merkki. Jos teet aina kaiken asenteella “minä hoidan, en uskalla luovuttaa ohjaksia muille” — palat loppuun ennemmin tai myöhemmin. Laske sun rimaa odotusten suhteen! Jos taas puolestaan odotat jossain kohtaa vastavuoroisia palveluksia sun läheisiltä kaiken sen vuoksi, mitä oot tehnyt niiden eteen — sitä vastapalvelusta ei välttämättä ole tulossa. Liian kilttejä ihmisiä hyväksikäytetään aina.
Keskitä kauppareissut yhteen, max. pariin kertaan viikossa. Tai mikä parempi, käytä kauppakassipalvelua. Tulee huomattavasti vähemmän nälkäkiukun pauloissa tehtyjä heräteostoksia!
Vaikka et harrastais meal preppausta, laitat kuitenkin sitä ruokaa jossain vaiheessa, eikö? Tee samalla vaivalla edes yksi toinenkin ruoka, jos nyt et koko viikon ruokia! Älä suotta keitä vaan yhden illallisen tarpeisiin sitä pastaa, vaan keitä samaan konkurssiin useampi annos. Hyödynnä myös uunia useampaan ruokaan samalla vaivalla — kun laitat vaikka jonkun kiusauksen uuniin, niin mikset paistaisi samalla lämmöllä seuraavan päivän välipaloiksi vaikka banaanipannaria?
Pakkaa edellisenä iltana aivan kaikki seuraavan päivän tarpeet valmiiksi kassiin tai näköetäisyydelle pinoihin ja kasoihin. Päivän asusta ja lasten asuista omaan eväskippoon, sheikkeriin, juomapulloon ja salikassin sisältöön asti.
Mulla syvälle juurtuneet rutiinit helpottaa arjen kokonaiskuormituksen hallintaa, minimoi turhaa vitutusta ja varmistaa hyvän olon perustason säilymisen ennallaan. Sillä tasolla, ettei lähde hyvinvointikäyrät laskuun, jos tuleekin yllättäviä mutkia matkaan (pidempi sairastuminen, kiireinen projekti päällä tms.)
Jos kaipaat apua toimivampaan arkeen lapsiarjessa, ja kaipaat elinvoimaisempaa versiota itsestäs, niin mun 1:1 verkkovalmennuksella laitetaan palikat kuntoon. Otetaan arjen ohjakset omiin käsiin!
Psst… sua saattaisi kiinnostaa myös:
Ennakointi vs. reagointi — kun arki yllättää!