Kaksi harjoitusta parisuhteen reflektointiin — toimiva kommunikaatio

Mä tulen nyt potentiaalisesti muuttamaan sun koko parisuhteen ja perhearjen päälaelleen.

Äidit on universaalisesti ahdistuneempia kuin koskaan. Googlaa “mental load” ja löydät mahtavia illustraatioita ja infograafeja aiheesta — lyhyesti sanottuna, yhteiskunnan odotukset ja metatyö uuvuttaa ja tää metatyön epätasainen jako perhearjessa on aikamme yleinen vitsaus. Ja myös iso syy jatkuville parisuhderiidoille ja kannetulle kaunalle.

Äiti on yleensä se “default parent” yhteiskunnan asettamana, ja yleisesti ehkä kotityöt, neuvola-ajat, kaverisynttäreiden lahjat, välikausivaatteiden hankinnat sun muut hommat valuvat äitien harteille. Ja tämäkös aiheuttaa kitkaa suhteisiin.

Vain pienen pieni osa tästä jatkuvasta metatyöstä näkyy kumppanille. Jos kumppani tarjoaakin apua, se tulee yleensä tuottamaan lisätyötä, koska… sun pitää tehdä ensin mentaalinen valmistelu siihen, että annat kumppanille briiffin siitä, mitä tarvitsee tehdä ja miten. Kun se ei välttämättä mene sitten toivomallasi tavalla ensimmäisellä kerralla, on helppo vaan luovuttaa ja tehdä itse. Ja katkeroitua vielä lisää…

Siksi suosittelen lämpimästi testaamaan näitä kahta reflektointiharjoitusta ja ottamaan ne säännölliseen käyttöön. Jos pidätte perheessänne näistä kiinni, ja annatte ajan kanssa mahdollisimman rehelliset ja haavoittuvaisuudesta käsin annetut vastaukset, niin… tulevaisuutenne näyttää valoisalta.

Testaa yhden (1!) viikon ajan tätä protokollaa ja päätä sitten, saitko tästä jotain, vai pärjäätkö ilman (epäilen).

Näillä on siirtovaikutusta parisuhteesi lisäksi myös omaan energiaasi, elämänasenteeseesi, kiitollisuuteesi, omien tarpeidesi ilmaisuun ja myös oikeastaan iso vaikutus perheen lapsiin.

Parempi ilmapiiri kotona ➡️ lapset aistivat sen. Ja aistitte luonnollisesti itsekin. 🤭

Weekly-kysymyspatteristo — käy nämä läpi kumppanisi kanssa viikoittain. Esim. sunnuntaisin reflektoiden kulunutta viikkoa. Molemmat vastaa vuorollaan oman näkemyksensä;

  1. Mikä meni tällä viikolla hyvin?

  2. Missä oli parannettavaa?

  3. Teinkö jotain, mikä ilahdutti?

  4. Teinkö jotain, mikä satutti sinua tai sai huonolle tuulelle?

  5. Oliko meillä tarpeeksi yhteistä aikaa?

  6. Onko sinulla stressiä? Jos on, minkä suhteen?

  7. Miten voisin auttaa / keventää taakkaasi tulevalla viikolla?

  8. Mitä mieltä seksielämästämme?

  9. Miten kommunikointimme sujui tällä viikolla?

  10. Jotain muuta mielen päällä?

3 parasta asiaa päivässä (+bonus: oliko jotain mielen päällä?) — käy nämä läpi joka ilta

— Näiden ei tarvitse olla isoja asioita, tai jos ei tunnista itsessään vielä, miltä kiitollisuus tuntuu, se voi olla tosiaan vaan “mikä ilahdutti tänään”.

Esimerkiksi;

  1. Oli ihanaa juoda aamukahvi lämpimänä rauhassa

  2. Lapsen riemu, kun hain hänet päiväkodista

  3. Sain tuotua mielipiteeni esiin työpalaverissa, vaikka epäröinkin, uskallanko avata suuni.

Opit tämän avulla koko ajan lisää siitä, mihin asioihin sun kumppanisi kiinnittää huomiota päivässä ja millaisia asioita hän arvostaa.

Lisäät huomaamatta arkeesi kiitollisuutta ja läsnäoloa, koska nämä asiat “valuvat” sun arkeen, mitä pitkäjänteisemmin teet!

No miksi näillä on niin paljon vaikutusta koko kodin ilmapiiriin ja etenkin parisuhteeseen?

Otetaan pöydälle pienetkin asiat, jotka hiertää, jotta niistä ei kasva ahdistavan suuria. Tartutaan jo pieniin asioihin, ettei tarvitse jossain kohtaa kaiken kasaannuttua lähteä tekemään jäätävää “suursiivousta” ihmissuhteeseen.

Plus…

Ilmaistaan omat toiveet ja tarpeet — jotta on vähemmän syitä katkeroitua ja kantaa kaunaa läheisille. Vähemmän hiljaisia odotuksia, enemmän aitoa kommunikointia ja raakaa rehellisyyttä ➡️ ainoa tie aitoon yhteyteen suhteissa.

➡️ Syksyn pimeys ja ruuhkavuosiarki voivat vetää mielen ja kehon energiat matalaksi, mutta ei enää! Mom Reset -haaste on luotu juuri sinulle — kiireiselle äidille tai yrittäjälle, joka tarvitset konkreettisia, toimivia työkaluja arjen haasteiden keskellä. 14 vrk maksuton hyvinvointihaaste alkaa 28.10. Ilmoittaudu mukaan heti tästä!

Psst… sua saattaisi kiinnostaa myös:

3 tehokasta ajattelun viitekehystä parempiin ihmissuhteisiin

Hyvinvoivan äidin takana on paras aviomies

Tunteiden ristiriitaisuus äitiydessä

Liity sisäpiirilistalle täältä & seuraa myös somessa:

Edellinen
Edellinen

Pikkujoulusesonki alkaa, mutta kehonkoostumustavoitteitakin olisi — mitä tehdä?

Seuraava
Seuraava

Älä ole (liian) armollinen itsellesi